Нега на болен 2

Panova, Gordana (2010) Нега на болен 2. .

[thumbnail of predavanja nega na bolen 1+2=крајна.doc] Text
predavanja nega na bolen 1+2=крајна.doc

Download (6MB)

Abstract

Во здравствениот систем и подсистемите од областа на здравствената заштита кај нас скромно место завзема негата на болниот како составен дел на службата за лечење,која ја обавуваат здравствените работници.Здравствените работници имаат посебна одговорност во општеството која произлегува од вршењето на својата дејност-човекот.Затоа нивното севкупно однесување е посебно и важно во вршењето на работата и работните задачи,и се темели врз висока стручност,етика и хуманост.Здравствените работница треба работата да ја изведуваат совесно,одговорно,темелно,ценејки го здравјето и достоинството на секој човек.Сите свои умствени и физички способности,струч- носта и општествената дејност треба да ја посветат на зачувување и унапредување на здравјето на секој поединец.Во текот на работата треба да се застапуваат похумани односи меѓу луѓето и напредок на човештвото,и активно да учествуваат во здравственото воспитување,подигањето на здравствената свест и здравствената култура на населението.
При давањето на здравствената заштита секој здравствен работник треба да има еднаков однос спрема сите болни без разлика на полот,националноста,вероисповеста,политичките уверувања или личниот однос спрема болниот.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 21 Dec 2012 11:44
Last Modified: 09 Jan 2015 13:46
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4147

Actions (login required)

View Item View Item