Медицинска етика

Panova, Gordana (2010) Медицинска етика. Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип.

[thumbnail of 2010-МЕДИЦИНСКА ЕТИКА-.pdf]
Preview
Text
2010-МЕДИЦИНСКА ЕТИКА-.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Времето во кое живееме претставува период на големи човечки достигнувања. Тоа е време на напорно темпо, на сјајни технички остварувања, големи материјални успеси и победа на човекот над многу до сега неосвоени природни феномени. Но, додека на една страна тие вонредни човечки достигнувања му користат на човекот и занчително му го олеснуваат секојдневниот живот, за кои современиот човек очигледно не е добро адаптиран. Новото време на човекот му носи нови проблеми, нови стресови, при што етичките димензии на личноста на човекот стануваат се поинетресни и актуелни, затоа што од нив се бара одговор на прашањето за смислата на човековото живеење. Човекот измислил многу предмети кои му го збогатуваат животот( автомобили, компјутери, мобилни телефони). Присутно е владеењето на тие предмети над лугето. Таканареченото богатство се мери со количината на тие предмети, а не се количината на знаење, бројот на пријателите со количината ,,на внатрешното психолошко богатство,,. Човекот постана отуѓен од друг човек, па со самото тоа и од самиот себе т.е. од својата човечка суштина(алиенација).

Item Type: Book
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 21 Dec 2012 11:41
Last Modified: 19 Jun 2013 07:42
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4139

Actions (login required)

View Item View Item