Потенцијалните области за истражување на Петрогеотермална енергија во Република Македонија

Mircovski, Vojo and Spasovski, Orce (2003) Потенцијалните области за истражување на Петрогеотермална енергија во Република Македонија. Зборник на трудови - Второ советување на геотермална енергија на Република Македонија. pp. 95-101.

[thumbnail of zbornik_5v.mircovski.pdf]
Preview
Text
zbornik_5v.mircovski.pdf

Download (971kB) | Preview

Abstract

Како најпотенцијални области за добивање на петрогеотермална енергија во Република Македонија претставуваат претпоставените длабински гранитоидни интрузии во терциерните вулкански области кои оцврснале во длабоките делови на земјината кора и во кои процесот на ладење се уште не е завршен. Исто така бидејќи се на светските искуства како потенцијални терени од аспект на петрогеотермални ресурси треба да се третираат и гранитоидните карпи од палеозојска и мезозојска старост кои исто така се јавуваат на територијата на Македонија.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Петрогеотермална енергија, загреани суви карпи, гранитоидни интрузии, терциерни вулкански области.
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Vojo Mircovski
Date Deposited: 20 Dec 2012 14:10
Last Modified: 11 Jun 2013 12:13
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4137

Actions (login required)

View Item View Item