Книжевните дела како средство и медиум за развивање позитивни морални вредности кај младите

Pop Zarieva, Natalija (2012) Книжевните дела како средство и медиум за развивање позитивни морални вредности кај младите. Годишен зборник на Филолошки факултет, 3 (3). pp. 249-256. ISSN 1857-8667

[thumbnail of Книжевните дела како средство и медиум.pdf]
Preview
Text
Книжевните дела како средство и медиум.pdf

Download (420kB) | Preview

Abstract

Покрај револуционерниот напредок на многу научни полиња чија крајна цел веројатно биле да се направи човековиот живот поубав, полесен, стигнавме до момент кога се запрашуваме што се случило со основните морални принципи на однесување кои не прават уникатни суштества. Живееме во свет на заборавени морални вредности и мора да се запрашаме каде оди сево ова и како тоа влијае на младите. Мојот пристап кон оваа тема е од гледиште на наставник кој се соочува со фактот дека отсуството на морални вредности ја прави професијата наставник многу неблагодарна а училницата место каде учениците воопшто не би сакале да бидат. Во текст претставувам разни теoрии за вредности од минатото па до денес и новелата „Бисерот“ од Џон Стеинбек како одличен пример на литературно дело кое обработува некои основни морални вредности. Моја цел беше да покажам дека и книжевните дела може да помогнат во вградување на моралните вредности кај младите.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Natalija Pop Zarieva
Date Deposited: 14 May 2014 13:41
Last Modified: 07 Aug 2015 06:47
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4093

Actions (login required)

View Item View Item