За расказноста во лирски контекст (Кон „Ѓулабии“ на Станко Враз)

Karanikolova, Lusi (2012) За расказноста во лирски контекст (Кон „Ѓулабии“ на Станко Враз). Годишен зборник 2012-Филолошки факултет, Универзитет„Гоце Делчев“ - Штип.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_lusi.karanikolova_Desktop_ZA REPOZITORIUM_РАСКАЗНОСТ ВО ЛИРСКИ КОНТЕКСТ.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_lusi.karanikolova_Desktop_ZA REPOZITORIUM_РАСКАЗНОСТ ВО ЛИРСКИ КОНТЕКСТ.pdf

Download (352kB) | Preview

Abstract

Првата книга љубовна поезија на основоположникот на лирскиот израз во новата хрватска литература Станко Враз, дозволува во раскошниот лирски контекст да бидат нотирани елементи на расказност (=нарација). Тоа се должи помалку на влијанието на европскиот Запад и школата на романтизмот, а повеќе на настојувањето на поетот во автентичниот поетски интерес – да се изрази љубовта спрема Љубица Кантили, да бидат вметнати доминантните преокупации на иделогијата и поетиката на илиризмот – родољубието и словенофилството.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Lusi Karanikolova
Date Deposited: 18 Dec 2012 07:51
Last Modified: 29 Oct 2013 14:12
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3867

Actions (login required)

View Item View Item