Поетската елоквенција на Прличев и Мажураниќ (Морфологија и семантика на два описни ентитета во „Сердарот“ и „Смртта на Смаил-ага Ченгиќ“)

Karanikolova, Lusi (2011) Поетската елоквенција на Прличев и Мажураниќ (Морфологија и семантика на два описни ентитета во „Сердарот“ и „Смртта на Смаил-ага Ченгиќ“). Zbornik radova s Međunarodnog znanstvenog skupa Hrvatsko-makedonske književne, jezične i kulturne veze održanog u Rijeci od 23. do 25 ožujka 2011, Knjiga III, Filozofski fakultet. pp. 103-111. ISSN 987-953-6104-81-9

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_lusi.karanikolova_Desktop_ZA REPOZITORIUM_ПОЕТСКАТА ЕЛОКВЕНЦИЈА НА ПРЛИЧЕВ И МАЖУРАНИЌ.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_lusi.karanikolova_Desktop_ZA REPOZITORIUM_ПОЕТСКАТА ЕЛОКВЕНЦИЈА НА ПРЛИЧЕВ И МАЖУРАНИЌ.pdf

Download (519kB) | Preview

Abstract

Оваа статија ја става на показ градбата и значењето на две репрезентативни дескриптивни составки: „Хомеровскиот епитет“ во „Сердарот“ на Григор Прличев и именската метафора во „Смртта на Смаил-ага Ченгиќ“ на Иван Мажураниќ.
Текстот го „задоволува“ техничиот услов - разложување и анализа на составот на ентитетите, а се претставува и начинот на реализација на семантичкиот аспект – во иманентниот контекст, преку постапката семиоза и воопшто, процесот на нивна универзализација.
Настојувањето е уште еднаш и, по којзнае кој пат да се покаже и докаже автентичната поетска елоквенција на Прличев и Мажураниќ, двајцата „величественици“ на македонскиот и хрватскиот литературен XIX-ти век.
Клучни зборови: „Хомеровски епитет“, именска метафора, морфологија (=градба), семантика (=значење), семиоза (=трансформација на значење во смисла).

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Lusi Karanikolova
Date Deposited: 18 Dec 2012 07:46
Last Modified: 18 Dec 2012 07:46
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3859

Actions (login required)

View Item View Item