Интервју со поетот кој не успеа да умре (Реквием за Гане Тодоровски, последниот великан на македонската култура) Една година од смртта на Гане Тодоровски (1929-2010)

Karanikolova, Lusi (2011) Интервју со поетот кој не успеа да умре (Реквием за Гане Тодоровски, последниот великан на македонската култура) Една година од смртта на Гане Тодоровски (1929-2010). Литературен збор 1 – 6, Скопје. pp. 131-136. ISSN 0024-4791

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_lusi.karanikolova_Desktop_ZA REPOZITORIUM_ИНТЕРВЈУ СО ПОЕТОТ КОЈ НЕ УСПЕА ДА УМРЕ.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_lusi.karanikolova_Desktop_ZA REPOZITORIUM_ИНТЕРВЈУ СО ПОЕТОТ КОЈ НЕ УСПЕА ДА УМРЕ.pdf

Download (356kB) | Preview

Abstract

Оваа статија нуди на показ интервју-мистификација со поетот Гане Тодоровски.
Претпоставениот дијалог меѓу новинарката и „последниот великан на македонската култура“ се движи низ медиумско-поетолошката магистрала: почетоците на поетската активност, исклучителниот придонес на Тодоровски во „светот на неологизмите“, урбаниот корпус во неговата поезија, сликата за жената и поетскиот третман на жената, македонштината и, конечно, поетскиот долг на големиот поет и уважен професор: „КОН ВЕЧНОСТА ПРЕКУ ЧОВЕЧНОСТА!“.
Тенденција на трудов е да се укаже на податноста на поезијата таа да биде претставена преку мас-медиумите, појава која подолг период отсуствува од нашата културна и медиумска стварност.
Клучни зборови: поезија, интервју, мас-медиуми.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Lusi Karanikolova
Date Deposited: 18 Dec 2012 07:43
Last Modified: 18 Dec 2012 07:43
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3855

Actions (login required)

View Item View Item