Неподносливата „едноставност“ на таинственото (Кон ентитетите „тајна“ и „таинственост“ во расказите Ковчег и Реквием за Рубина Фаин од Славко Јаневски)

Karanikolova, Lusi (2011) Неподносливата „едноставност“ на таинственото (Кон ентитетите „тајна“ и „таинственост“ во расказите Ковчег и Реквием за Рубина Фаин од Славко Јаневски). XXXVII Научна конференција на XLIII меѓународен семинар за македонски јазик, литература и култура,(Охрид, 15-16 јули, 2010), Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, 2011. pp. 271-279. ISSN 978-9989-43-305-4

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_lusi.karanikolova_Desktop_ZA REPOZITORIUM_НЕПОДНОСЛИВАТА ЕДОСТАВНОСТ НА ТАИНСТВЕНОТО.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_lusi.karanikolova_Desktop_ZA REPOZITORIUM_НЕПОДНОСЛИВАТА ЕДОСТАВНОСТ НА ТАИНСТВЕНОТО.pdf

Download (303kB) | Preview

Abstract

Оваа статија го третира феноменот на тајната и таинственоста во двата расказа „Ковчег“ и „Реквием за Рубина Фаин“ во збирката раскази „Ковчег“ од Славко Јаневски.
Текстот темелно им пристапува на овие, типични за прозата на Јаневски категории, по таков начин што се набљудуваат како наратолошки ентитети, како универзални симболи, но и од гледната точка на нивната семантичка сличност, односно различност. Тие ќе се покажат и како своевидна diferentia specifica на „неподносливо“ едноставниот наративниот дискурс на големиот македонски писател, но и маркантна значенка по која тој стана уникатна појава во нашата матична литература, па и пошироко.
Клучни зборови: тајна, таинственост, „таинствена нарација“, „таинствена тајна“, „неподносливо едноставна“ нарација, ковчег, рубин.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Lusi Karanikolova
Date Deposited: 17 Dec 2012 15:07
Last Modified: 17 Dec 2012 15:07
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3851

Actions (login required)

View Item View Item