Со „цвет“ за „цветот“

Karanikolova, Lusi (2010) Со „цвет“ за „цветот“. Зборник од научниот собир посветен на проф. д-р Атанас Вангелов (15-16.12.2009), Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Филолошки факултет „Блаже Конески“, Скопје, 2010. pp. 221-229. ISSN 978-9989-724-89-3

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_lusi.karanikolova_Desktop_ZA REPOZITORIUM_СО „ЦВЕТ“ ЗА „ЦВЕТОТ“.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_lusi.karanikolova_Desktop_ZA REPOZITORIUM_СО „ЦВЕТ“ ЗА „ЦВЕТОТ“.pdf

Download (342kB) | Preview

Abstract

Статијата „Со цвет за цветот“ ја третира „цветната поетика“ во стихозбирката „Земјата на цветот“ од Атанас Вангелов. Предмет на анализа се девет песни, на кои им се пристапува според класичната семиотичка постапка-семиоза, во духот на експертизите на Мајкл Рајфатер и Чарлс Сандерс Пирс, откако претходно, секој од деветте цвета ќе биде сведен на симбол, односно метафора.
Целта на анализата е да се „разобличи“ симболот, односно метафората на цветот, кој во своите пазуви го носи зборот, моќта на зборот, мудроста на зборот, болката и среќата во часот на раѓањето на зборот.
Клучни зборови: цвет, збор, „цветна поетика“, цвет-симбол, цвет-метафора, семиозата на цветот.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Lusi Karanikolova
Date Deposited: 17 Dec 2012 14:45
Last Modified: 17 Dec 2012 14:45
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3850

Actions (login required)

View Item View Item