Дескриптивната микроструктура во романот „Див занес“ од Атанас Вангелов

Karanikolova, Lusi (2010) Дескриптивната микроструктура во романот „Див занес“ од Атанас Вангелов. Зборник на трудови од меѓународен македонистички собир, 29-31 август 2008 . pp. 505-514. ISSN 978-9989-724-88-6

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_lusi.karanikolova_Desktop_ZA REPOZITORIUM_ДЕСКРИПТИВНАТА МИКРОСТРУКТУРА НА РОМАНОТ “ДИВ ЗАНЕС” ОД АТАНАС ВАНГЕЛОВ.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_lusi.karanikolova_Desktop_ZA REPOZITORIUM_ДЕСКРИПТИВНАТА МИКРОСТРУКТУРА НА РОМАНОТ “ДИВ ЗАНЕС” ОД АТАНАС ВАНГЕЛОВ.pdf

Download (383kB) | Preview

Abstract

Оваа статија ја третира проблематиката на описот во романот Див занес од Атанас Вангелов. Анализата на стожерниот ентитет на дескриптивниот дискурс, категоријата чист опис (=слика), допушта уникатен облик на негово здружување во таканаречени дескриптивни прстени. Тие претставуваат куриозитет во описното писмо на овој роман, заради синхронијата по однос на сижејните прстени, кои ја одликуваат неговата нарација. Имплицитното означено на дескриптивните прстени пак, претставува автентичен релеј, кое се “влева” во двата пола-живот и вистина од дескриптивната микроструктура, како конечна цел во анализата на описното рамниште. Тоа е потврда за еманципираноста на описот по однос на расказот и во раскошното наративно опкружување, какво што се нуди во овој “роман за оној свет” и роман за човекот воопшто.

Клучни зборови: опис, чист опис (=слика), дескриптивни прстени, дескриптивна микроструктура, живот, вистина.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Lusi Karanikolova
Date Deposited: 17 Dec 2012 14:43
Last Modified: 17 Dec 2012 14:43
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3847

Actions (login required)

View Item View Item