Фокусот на „ексцентричноста“ во расказите на Хулио Кортасар

Karanikolova, Lusi (2008) Фокусот на „ексцентричноста“ во расказите на Хулио Кортасар. Годишник на трудови, година I, број 1, Прв приватен универзитет, Европски универзитет-Република Македонија, Скопје, 2008. pp. 91-98. ISSN 1857-6117

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_lusi.karanikolova_Desktop_ZA REPOZITORIUM_Фокусот на „ексцентричноста“ во расказите на Хулио Кортасар.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_lusi.karanikolova_Desktop_ZA REPOZITORIUM_Фокусот на „ексцентричноста“ во расказите на Хулио Кортасар.pdf

Download (291kB) | Preview

Abstract

Оваа статија нуди уникатна структурална експертиза на разнородни наративни ентитети, чиишто квалификативи подразбираат логичка и математичка прецизност. Се анализираат расказите Грбот на црното маченце и Крај на етапа од Хулио Кортасар.
Почетна точка во пристапот е позицијата на нараторот омнисцент. Класичната семиотичка постапка му дозволува на сезнаечкиот раскажувач суверено да манипулира на трасата: миметичко рамниште-поле на смислата. Продукцијата на семантичките ентитети подразбира реверзибилен процес: експанзија (=декондензација) на раскажувачкото јадро (=матрица) во долга, расчленета парафраза со автентични ососбености и повратниот ефект-конверзија (=кондензација) на метастазираниот нуклеус во првобитна состојба.

Клучни зборови: миметичко рамниште, поле на смислата, динамизација, процес-„водопад“, структура-„езеро“.

Kaywords: mimetic level, sematic level, dynamism, process-“waterfall”, structure-“like”.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Lusi Karanikolova
Date Deposited: 17 Dec 2012 14:34
Last Modified: 17 Dec 2012 14:34
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3844

Actions (login required)

View Item View Item