Приказна(и) за судбините човечки

Karanikolova, Lusi (2008) Приказна(и) за судбините човечки. Зборник на трудови, Прв приватен универзитет, Европски универзитет-Република Македонија, Скопје, 2008. pp. 53-61. ISSN 978-9989184-75-8

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_lusi.karanikolova_Desktop_ZA REPOZITORIUM_ПРИКАЗНА(И) ЗА СУДБИНИТЕ ЧОВЕЧКИ.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_lusi.karanikolova_Desktop_ZA REPOZITORIUM_ПРИКАЗНА(И) ЗА СУДБИНИТЕ ЧОВЕЧКИ.pdf

Download (341kB) | Preview

Abstract

Оваа статија ја третира проблематиката на детаљот во наративен текст. Фокусот на интересот е насочен кон естетските категории - „ковчег“ и „коњи“ во романот Азбука за непослушните од Венко Андоновски и расказот Коњите на Свети Марко од Милорад Павиќ. Се посматраат од гледна точка на нараторската диоптрија и според темпоралниот статус.
Тенденцијата е да се укаже на моќната семантичка обременетост на литерарната подробност и нејзината флексибилност да го манифестира своето значење на површинско (=миметичко ниво) и длабинско рамниште (=ниво на смисла).

Клучни зборови: детаљ, „ковчег“, „коњи“, ниво на значење, ниво на смисла.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Lusi Karanikolova
Date Deposited: 17 Dec 2012 14:28
Last Modified: 17 Dec 2012 14:28
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3843

Actions (login required)

View Item View Item