Компјутерска и мрежна безбедност на системи за управување со документи

Stojkovic, Natasa and Jovanovski, Vlatko and Lazarova, Limonka (2009) Компјутерска и мрежна безбедност на системи за управување со документи. Годишен зборник на Правен факултет, 1. pp. 147-154. ISSN 1857-7229

[thumbnail of kocani 2009.pdf]
Preview
Text
kocani 2009.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Безбедноста на податоците и заштитата на мрежите е од големо значење за управување со документи во правосудството, министерствата и други владини институции. Затоа во трудот се разгледани техники за криптирање на податоци. Даден е краток опис за криптографија со приватен клуч и криптографија со јавен клуч. Се задржуваме на RSA алгоритамот како еден од најсигурните алгоритами со јавни клучеви. Исто така ги објаснуваме дигиталните сертификати кои се користат за заштита и електронски пренос на податоци.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Vlatko Jovanovski
Date Deposited: 17 Dec 2012 09:08
Last Modified: 30 Nov 2020 13:07
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3702

Actions (login required)

View Item View Item