Стратегија на развој на рударството и минералната индустрија во Македонија и усогласување со рударската легислатива и директивите на ЕУ

Panov, Zoran and Despodov, Zoran and Sijakova-Ivanova, Tena and Golomeova, Mirjana and Mileva, Aleksandra (2007) Стратегија на развој на рударството и минералната индустрија во Македонија и усогласување со рударската легислатива и директивите на ЕУ. [Project]

[thumbnail of Zavrsen_Izvestaj_Strategija_Panov.pdf]
Preview
Text
Zavrsen_Izvestaj_Strategija_Panov.pdf

Download (77kB) | Preview

Abstract

Основната цел на проектот е дефинирање на пристап за стратегија за развој на рударството во Македонија и усогласување на истата со директивите на Европската унија. Имајќи во предвид дека уделот на рударството во GDP на Македонија во последните години е преку 35%, значењето на развојот на експлоатацијата на минералните суровии е од особено значење како за економскиот така и за општествениот раст на Македонија.

Искуството од истражувачкиот словенечки тим како член на ЕУ, многу помогна не само за зголемување на ефикасноста во усогласувањето на рударската легислатива и воведувањето на директивите не ЕУ, туку пред се во имплементирањето и вградувањето на истите во тековната индустрија и пред се во рударството како наука.

Билатералниот научно – истражувачки проект ги постигна сите планирани цели. Се дефинира визијата, потоа се дефинираа стратешките цели, програските цели и се предвиде еден цел пакет на активности кои би го следеле развојот.

Item Type: Project
Uncontrolled Keywords: рударство, минерална индустрија, стратегија, стратешки план, стратешки цели, легислатива, Република Македонија, ЕУ
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Zoran Panov
Date Deposited: 20 Dec 2012 09:00
Last Modified: 20 Dec 2012 09:00
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3660

Actions (login required)

View Item View Item