Veselinova, Borjanka and Smilkov, Katarina and Kostadinovic Velickovska, Sanja (2025) Ладно цедено масло од пиперка (Capsicum sp.) fam. Solanaceae како вредна компонента во козметологијата и фитотерапијата. In: Втор симпозиум со меѓународно учество од областа на фармацијата „Фармацевтот како алка помеѓу традиционалната и иновативната терапија“, 27 Sept 2025, Stip.
Veselinova, B. et al. (2025) Ladno cedeno maslo od piperka (Capsicum sp.) fam. Solanaceae kako vredna komponenta vo kozmetologijata i fitoterapijata.pdf
Download (1MB)
Програма - Втор симпозиум.pdf
Download (57kB)
Borjanka.pdf
Download (759kB)
Abstract
Ладно цеденото масло од семе од пиперка Capsicum sp., фамилија Solanaceae претставува извор на голем број биоактивни компоненти, како фитостероли, каротеноиди, капсаициноиди, минерали, есенцијални масни киселини, токофероли, ретинол и многу други, вклучувајќи ја и групата на полифеноли. Полинезаситените масни киселини во овој тип на масло се застапени до 84%, додека најзастапена е линолеинската масна киселина со удел до 73%. Aктивните компоненти, аналози на витамин Е - како токофероли и токотриеноли, се застапени над 70% во маслото. Ладно цедените масла имаат предност пред рафинираните масла, бидејќи содржат повеќе антиоксиданти и биоактивни супстанции кои вообичаено се губат при процесот на рафинирање. Со
техниката на ладно цедење, при која температурата не се зголемува над 50°C, маслото исто така ги задржува и своите специфични органолептички својства. Овие компоненти
овозможуваат значајни здравствени придобивки, поради што се користат во традиционалната медицина и фармацијата за спречување или лекување на некои кардиоваскуларни и гастроинтестинални нарушувања, ревматизам и дијабетес, а наоѓаат примена и во козметологијата. Капсаицинот како главно активно соединение во семките од лута пиперка се продуцира со паренхимските клетки на плацентата во плодот од пиперка, на која се прицврстени и семињата. Тој може да се сретне како присутен во семето, но само поради физичкиот контакт на површината на семето со плацентата. Полинезаситените масни киселини придонесуваат за неговите потенцијални хидратантни ефекти врз кожата. Високата содржина на витамин С во ова масло го поттикнува производството на колаген (неопходен за здрава кожа), одржувањето на еластичноста на кожата и го намалува
појавувањето на брчки. И покрај овие извонредни својства, капсаицинот сè уште ретко се користи како хербален лек, додаток во исхраната или во козметички цели.
| Item Type: | Conference or Workshop Item (Poster) |
|---|---|
| Subjects: | Natural sciences > Biological sciences Medical and Health Sciences > Health sciences Medical and Health Sciences > Other medical sciences |
| Divisions: | Faculty of Medical Science |
| Depositing User: | Katarina Smilkov |
| Date Deposited: | 16 Oct 2025 06:48 |
| Last Modified: | 16 Oct 2025 06:48 |
| URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/36576 |
