Менаџмент на себеразвојот клуч за успехот во кариерата

Miceski, Trajko (2005) Менаџмент на себеразвојот клуч за успехот во кариерата. Списание за културизација Абажур (4/5).

[thumbnail of menadzment_na_seberazvoj.pdf]
Preview
Text
menadzment_na_seberazvoj.pdf

Download (483kB) | Preview

Abstract

Успешноста во кариерата зависи од спознавањето себе си. Човекот кој успеал во поголем дел да се спознае себеси, успеал да стекне огромно богатство не само за себе, туку и за другите ( за општеството ). Осознавањето односно спознавањето себе си е првиот чекор во градењето на секоја кариера, а потоа доаѓа оспособувањето, облагодарувањето на особините, стилот на однесувањето, остварувањето на целите на најзадоволителен начин, правилното одлучување, овладувањето со промените, одговорното извршување на својата функција и постојаното надоградување, развивање и облагородување на своите вредности. А пак вредностите на човекот се манифестираат преку неговите психички особини: способноста, разумноста, интелигенцијата, темпераментот, карактерот односно преку неговите доблести, објективизирани во најдобри дела.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Psychology
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Trajko Miceski
Date Deposited: 13 Dec 2012 10:48
Last Modified: 11 Jun 2013 10:18
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3546

Actions (login required)

View Item View Item