Осовременување на производните операции со посебен осврт на операциите берење и нижење на тутунот

Smokvoski, Milan and Miceski, Trajko (2005) Осовременување на производните операции со посебен осврт на операциите берење и нижење на тутунот. Зборник на трудови на ДНУ (21). pp. 121-131. ISSN 0352-3497

[thumbnail of osovremenuvanje.pdf]
Preview
Text
osovremenuvanje.pdf

Download (966kB) | Preview

Abstract

Со осовременување на производните операции се овозможува постигнување на подобри резултати во резултати во работењето, скоро во сите аспекти. Истражувањата покажаа дека при добро организирано производство на тутун и користење на подвижна машина за нижење на тутун на нива, се постигнуваат скоро двојно подобри резултати во однос на рачното нижење на тутун, со што и времето за изведување на операциире се намалува. При изведување на операциите берење и рачно нижење, за 1 час се нижеа 1,6 низи, а со машинското нижење на нива (берење, редење во касетки и нижење), за 1 час се нижеа 3,1 низа. Продуктивноста се зголемува скоро двојно, а со тоа времето за изведување на операциите се намалува, исто така, скоро двојно.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Trajko Miceski
Date Deposited: 13 Dec 2012 10:48
Last Modified: 11 Jun 2013 10:48
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3542

Actions (login required)

View Item View Item