Користење на средствата за заштита на растенијата во земјоделските претпријатија и земјоделските задруги во Р.Македонија

Miceski, Trajko and Jovanovski, Blagoja (2005) Користење на средствата за заштита на растенијата во земјоделските претпријатија и земјоделските задруги во Р.Македонија. Зборник на трудови на ДНУ (21). pp. 89-96. ISSN 0352-3497

[thumbnail of koristenjeto na.pdf]
Preview
Text
koristenjeto na.pdf

Download (783kB) | Preview

Abstract

Статистичките податоци покажуваат дека користењето на средствата за заштита од страна на земјоделските претпријатија и земјоделските задруги во последните 10 години покажува тенденција на намалување, како резултат на транзициските процеси, лошите финансиски состојби на претпријатијата, зголемувањето на ефикасноста од промените на активните материи на заштитни средства, интенциите на ЕУ, неевидентираната потрошувачка и друго. Додека во 1994,1995 и 1996 година, се трошеле околу 0,90 килограми заштитни средства по хектар користена површина од страна на земјоделските претпријатија и задруги, во 2002 и 2003 година, тоа се намалува за скоро три пати и изнесува 0,30 kg/ha. Во трудот се дадени табеларни и графички прикази за потрошувачката на заштитни средства во Р.Македонија во десетгодишниот период, од 1994 до 2003 година.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: статистички податоци, трендови, потрошувачка, заштитни средства, фунгицииди, хербициди, инсектициди
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Trajko Miceski
Date Deposited: 13 Dec 2012 09:02
Last Modified: 11 Jun 2013 10:20
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3536

Actions (login required)

View Item View Item