Динамиката на раст на населението во Р.Македонија, со осврт на децата до 14 години

Miceski, Trajko and Koteski, Bozidar and Sokoloski, Krume (2005) Динамиката на раст на населението во Р.Македонија, со осврт на децата до 14 години. Зборник на трудови на ДНУ (21). pp. 167-173. ISSN 0352-3497

[thumbnail of dinamikata_na_rast.pdf]
Preview
Text
dinamikata_na_rast.pdf

Download (370kB) | Preview

Abstract

Статистиките податоци, согласно извршените пописи на населението во Р.Македонија, од 1921 до 2002 година, покажуваат намалување на учеството на деца до 14 години во однос на вкупното население. Во 1921 година процентот на учество на децата во вкупното население во Р.Македонија изнесува 39%. Во1971 година тој процент паѓа на 33% додека во 2002 година на 21%. Исто така, се забележува и опаѓањена децата до 14 години по домаќинство. Така, со пописот од 1921 година се забележува дека, во просек, на едно домаќинство припаѓале 2,2 деца, во 1971 година 1,5 деца, а во 2002 година 0,8 деца. Во трудот преку табеларни и графички прикази и аналитички осврт се презентирани статистички податоци за движењето на населението во Р.Македонија, со посебен осврт на децата до 14 години.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: витална статистика, население, деца
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Trajko Miceski
Date Deposited: 13 Dec 2012 08:57
Last Modified: 11 Jun 2013 10:20
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3525

Actions (login required)

View Item View Item