Современ стоматолошки концепт во третманот на тромботични пациенти

Dimova, Cena (2010) Современ стоматолошки концепт во третманот на тромботични пациенти. In: Научен симпозиум по орална хирургија, Здружение на специјалисти по орална хирургија на Македонија, 30 Apr 2010, Dojran.

[thumbnail of БРОШУРА - ОРАЛНА.pdf]
Preview
Text
БРОШУРА - ОРАЛНА.pdf

Download (309kB) | Preview
[thumbnail of TEMA ДОЈРАН - DIMOVA CENA.pdf]
Preview
Text
TEMA ДОЈРАН - DIMOVA CENA.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Дилемата секогаш постоела кога станува збор за соодветен третман на антикоагулирани пациенти кај кои е индицирано да се извршат оралнохируршки постапки. Особено во случај на поедноставни процедури, како што се забните екстракции се даваат напатствија засновани на научни докази при што не се препорачува прекинувањето на оралните антикоагуланси.
Со цел да се пронајде решение и баланс меѓу ризикот од крвавење при определени оралнохируршки процедури и постојниот ризик од развиток на тромбоемболија поради постоење на кардиоваскуларно заболување се предлага употреба на нискомолекуларен хепарин неколку часа пред оралнохируршката интервенција со прекин на оралната антикоагулантна терапија (премостувачка терапија или bridging therapy).

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 13 Dec 2012 08:53
Last Modified: 30 Sep 2013 14:15
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3463

Actions (login required)

View Item View Item