Еден приод во воведување и интерпретација на економските функции во наставата по математика

Atanasova-Pacemska, Tatjana and Zlatanovska, Biljana and Koceva Lazarova, Limonka (2008) Еден приод во воведување и интерпретација на економските функции во наставата по математика. In: Proceedings of IV Congress of mathematicians of Republic of Macedonia, 19-22 Oct 2008. Сојуз на Математичари на Македонија, Struga, Macedonia.

[thumbnail of trud1,r.pdf]
Preview
Text
trud1,r.pdf - Published Version

Download (3MB) | Preview

Abstract

Методолошките аспекти на понудата и побарувачката го опфаќаат оној дел од квантитативните истражувања кои се однесуваат на проучувањето на законитостите на понудата и побарувачката со помош на функционални релации т.е во облик на функции. Оваа отвара широки можности за решавање на сложени економски проблеми.
Воведувањето и интерпретацијата на економските функции е една од основните задачи на наставата по математика во средните училишта и на универзитетите. Еден начин на воведување и интерпретација ќе биде даден во овој труд.

Клучни зборови: функција на понуда, функција на побарувачка, еквилибриум, еластичност на понудата и побарувачката.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: функција на понуда, функција на побарувачка, еквилибриум, еластичност на понудата и побарувачка
Subjects: Natural sciences > Matematics
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Biljana Zlatanovska
Date Deposited: 29 Nov 2013 14:01
Last Modified: 25 Oct 2021 07:32
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3391

Actions (login required)

View Item View Item