Приврзаноста како компонента на мотивацијата и фактор за успехот или неуспехот на организацијата

Miceski, Trajko (2001) Приврзаноста како компонента на мотивацијата и фактор за успехот или неуспехот на организацијата. Annals of papers ASA (17). pp. 15-30.

[thumbnail of zbornik_T.miceski.pdf]
Preview
Text
zbornik_T.miceski.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Лидерот мора да знае дека ефикасноста и ефективноста на вработените во остварувањето на заедничките цели во организацискиот систем е во неразделна и правопропорционална спрега со нивната мотивираност во работењето. Со други зборови кажано, парите, т.е. платата не е траен и единствен мотиватор, туку тука доаѓаат и други многубројни мотиватори и фактори, што ја потикнуваат и чинат ефикасноста и ефективноста на заедничката цел на организацијата, како што се задоволството од раководењето, наградувањето, приврзаноста на вработените и слично.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Trajko Miceski
Date Deposited: 11 Dec 2012 13:56
Last Modified: 18 Jun 2013 10:23
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3384

Actions (login required)

View Item View Item