Тековни предизвици и современи решенија при управување со опасен отпад во РМ

Krstev, Boris and Lazarov, Aleksandar and Golomeov, Blagoj and Krstev, Aleksandar and Golomeova, Mirjana and Zendelska, Afrodita (2011) Тековни предизвици и современи решенија при управување со опасен отпад во РМ. In: Втора меѓународна конференција на тема Одржливо управување со материјали - економска оправданост во постапување со отпадот, 28-30 септември 2011, Скопје.

[thumbnail of Трудови од УГД-ФПТН-Штип.docx] Text
Трудови од УГД-ФПТН-Штип.docx

Download (839kB)

Abstract

Како резултат на развојот на индустриското производство и зголемената потрошувачка со создавање на опасен отпад и покрај тоа што во последните две до три децении е забележан виден напредок во технолошките процеси, значајно се зголемува количината на отпад, што претставува загрижувачки проблем за денешната цивилизација. Тековната состојба за постапување со опасниот отпад може да се квалификува како нерегуларна и хаотична. Ваквата неповолна состојба се должи на непостоењето на систем за интегрирано управување со разновиден опасен отпад во Општините.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Afrodita Zendelska
Date Deposited: 14 Dec 2012 11:37
Last Modified: 14 Dec 2012 11:37
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3355

Actions (login required)

View Item View Item