Осврт кон физибилити студија за почеток на експлоатација на јаглен од наоѓалиштето „Неготино“

Panov, Zoran and Despodov, Zoran and Mirakovski, Dejan (2011) Осврт кон физибилити студија за почеток на експлоатација на јаглен од наоѓалиштето „Неготино“. In: ZEMAK 2011 - Negotino, Negotino.

[thumbnail of Panov - trud.pdf]
Preview
Text
Panov - trud.pdf

Download (185kB) | Preview

Abstract

Експлоатацијата на јаглен на новите потенцијални наоѓалишта на јаглен во Република Македонија е една од основните стратешки правци на обезбедување на сигурни енергетски извори за наредните 20 – сетина години. Во овој труд е направен обид за презентација на Физибилити студијата за почеток со експлоатација на јаглен од наоѓалиштето “Неготино“. Во основа, се презентираат јавните резултати од студијата, со посебен осврт кон предложената технологија на откопување. На крај на трудот даден е и коментар за економската оправданост од отворањето на новиот рудник “Неготино“, како и предлогот за понатамошните истражувања.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Zoran Panov
Date Deposited: 11 Dec 2012 08:56
Last Modified: 04 Feb 2013 17:31
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3308

Actions (login required)

View Item View Item