Студија на случај 1: Рециклирање и обновување на енергијата од отпадни полимерни композити

Srebrenkoska, Vineta and Dimeski, Dimko and Capeska Bogtinoska, Dijana (2013) Студија на случај 1: Рециклирање и обновување на енергијата од отпадни полимерни композити. In: Инженерство на материјали. Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet, Novi Sad, Srbija, pp. 239-252.

[thumbnail of A chapter in a book]
Preview
Text (A chapter in a book)
CASE STUDY 1- RECYCLING AND RECOVERY OF ENERGY FROM WASTE POLIMER COMPOSITES.pdf

Download (832kB) | Preview

Abstract

Во овој дел се презентирани можностите за рециклирање и за обновување на енергијата од отпадни полимерни композитни материјали. Истражувањата што се презентирани во овој материјал се направени од одреден број компании кои главно се занимаваат со производство на производи од зајакнати полимерни композитни материјали и компании кои се занимаваат со третирање на овие материјали на крајот од нивниот животен век. Производителите на полимерни композитни материјали имаат притисок од нивните купувачи да го земат предвид влијанието на нивните крајни производи врз околината, а исто така, од нив бараат соодветни решенија за третирање на овој вид отпад. Во рамките на оваа студија ќе бидат прикажани можностите за рециклирање на ваков тип материјал и за обновување на енергијата, врз основа на економска анализа и анализа на животната средина, а истовремено ќе биде прикажана и споредбата меѓу различните постапки.

Item Type: Book Section
Subjects: Engineering and Technology > Materials engineering
Divisions: Faculty of Technology
Depositing User: Vineta Srebrenkoska
Date Deposited: 11 Dec 2012 08:47
Last Modified: 02 Oct 2013 13:58
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3273

Actions (login required)

View Item View Item