Примена на современи совтверски решенија во рударството

Mijalkovski, Stojance and Peltecki, Dragi and Despodov, Zoran and Armenski, Vanco (2010) Примена на современи совтверски решенија во рударството. Зборник на трудови - Технологија на подземна експлоатација на минерални суровини, 10. pp. 113-119.

[thumbnail of Podex'10-tr.3-Probistip.pdf]
Preview
Text
Podex'10-tr.3-Probistip.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Развојот на современито рударство во светот е во постојан подем, благодарејќи на се поголемата директна примена на информатичката технологија во рудниците. Истата овозможува побрза обработка на податоците, интерпретација на добиените резултати, компјутерско моделирање и визуелно поставување на одделнире рударски пакети коишто се наменети за решавање на проблеми во рударството меѓу кои е совтверот "Surpac"кој ќе биде обработен во овој труд.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Surpac, совтверски пакет, рударство
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Stojance Mijalkovski
Date Deposited: 10 Dec 2012 15:15
Last Modified: 10 Jun 2013 13:35
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3262

Actions (login required)

View Item View Item