Примена на информатичката технологија при проектирање на подетажните методи со зарушување

Mijalkovski, Stojance and Despodov, Zoran and Gocevski, Vanco (2008) Примена на информатичката технологија при проектирање на подетажните методи со зарушување. Зборник на трудови - Технологија на подземна експлоатација на минерални суровини (8). pp. 112-120.

[thumbnail of Podex'08 -tr.2.M.Kamenica.pdf]
Preview
Text
Podex'08 -tr.2.M.Kamenica.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Во овој труд ќе биде извршена целосна разработка на методата за откопување со подетажно зарушување на рудата со примена на информатичката технологија. Направена е компјутерска програма во "Microsoft Exel", каде со самото внесување на влезните податоци, веднаш се добиваат излезните податоци, како за подготвителните така и за откупно - подготвителните работи и работите на откопувањето. Исто така применета е и "Microsoft Project" програмата, каде е извршено линковско поврзување на податоците со "Microsoft exel" програмата. Овде е користен софтверот "Promine" како надградба на "AutoCAD 2007" за рударско - геолошките апликации. Врз основа на добиените вредности за рударските објекти од автоматското пресметување во "Microsoft exel", во "Promine" полесно и побрзо се изработуваат соодветните рударски објекти во 3Д простор.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Stojance Mijalkovski
Date Deposited: 10 Dec 2012 15:09
Last Modified: 11 Jun 2013 07:57
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3246

Actions (login required)

View Item View Item