Избор на економски најефективна метода за откопување според критериумот на оптималност, со обзир на рударско - геолошките услови на наоѓалиштето

Despodov, Zoran and Doneva, Nikolinka (2007) Избор на економски најефективна метода за откопување според критериумот на оптималност, со обзир на рударско - геолошките услови на наоѓалиштето. Зборник на трудови - Технологија на подземна експлоатација на минерални суровини (7). pp. 74-86.

[thumbnail of Podex'07-Probistip.pdf]
Preview
Text
Podex'07-Probistip.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

Изборот на соодветна метода за подземно откопување на рудното наоѓалиште е одговорна и најтешка задача која се поставува испред проектантот, односно истражувачот. Одговорноста произлегува од фактот дека трошоците на откупување имаат најголемо учество во вкупните трошоци на експлоатација на рудното наоѓалиште. Во овој труд е презентиран еден нов пристап при изборот на економски најефективна метода на откопување во металично рудно наоѓалиште со примена на математичко - економска метода за повеќекритериумско одлучувње, односно методата на криериум на оптималност. Методата е применета на пробкемот на избор на откупна метода во условите на ревирот "во рудникот" за олово и цинк "Саса".

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: метода на откупување, критериум на оптималност
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Zoran Despodov
Date Deposited: 10 Dec 2012 15:08
Last Modified: 11 Jun 2013 08:45
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3241

Actions (login required)

View Item View Item