Современи техники на Ускопно пробивање како алтернатива на конвенкционалните методи на за изработка на окна и ускопи

Doneva, Nikolinka and Despodov, Zoran (2009) Современи техники на Ускопно пробивање како алтернатива на конвенкционалните методи на за изработка на окна и ускопи. Македонско рударство и геологија (14). pp. 32-34. ISSN 1409-8288

[thumbnail of Makedonsko rud.i geol.,br.14-2009.pdf]
Preview
Text
Makedonsko rud.i geol.,br.14-2009.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Во доцните шеесети години од дваесеттиот век , следејќи ја успешната примена на машините за пробивање на тунели ТВМ (ротациони машини за механичко пробивање на тунели), посебно внимание било посветено на употребата на нова техника за ископување во подземните рудници со акцент на целосно механизирање на окна и ускопи. Ускопното пробивање започнало во Јужна Африка(1968 година), со машини кои имаат можност да пробиваат дупнатини нагоре, со дијаметар од 1.2 м и должина од 90м. Денешните машини за ускопн о пробивање имаат можност за пробивање на вертикални окна, со дијаметар од 6.1 м и должини што надминуваат 1000м, како и окна со дијаметар од 7.1 м и должини од 200м. Тоа е огромен напредок од неговите скромни почетоци. Во 1971 година била дизајнирана и произведена првата машина за механичко пробивање на окна во Сојузна Република Германија, при што било изработено окно со длабочина од 231 м и со дијаметар од 4.88м.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Nikolinka Doneva
Date Deposited: 10 Dec 2012 12:22
Last Modified: 11 Jun 2013 07:40
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3183

Actions (login required)

View Item View Item