Социјалниот и економскиот ефект од капиталното финансирање на пензиските фондови

Fotov, Risto (2003) Социјалниот и економскиот ефект од капиталното финансирање на пензиските фондови. Списание за теорија и практика - Економија и Бизнис.

[thumbnail of spisanie_za_teorija.pdf]
Preview
Text
spisanie_za_teorija.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Потрагата по алтернативно решение за финансирање на социјалната сигурност на пензионерите произлезе како одговор на потешкотиите и дефицитите кои станаа редовен пратечки феномен на системот „собери и веднаш исплати“ (pay as you go), што резултира од промените во демографските движења на населението во корист на популацијата што старее. Ваквите промени директно ги загрозува основите на нормалното функционирање на системот „собери и веднаш исплати“, кој подразбира генерациска солидарност при рамномерни демографски движења и се разбира без потенцирање на проблемот на невработеноста, што е особено нагласен феномен во транзиционите економии.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Risto Fotov
Date Deposited: 05 Dec 2012 11:41
Last Modified: 27 Jun 2013 08:09
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3105

Actions (login required)

View Item View Item