Премрежијата на едно судбоносно време за Македонија - политички статии, колумни и интервјуа за едно време и иднина – Монографија (трет дел)

Andonov, Oliver (2023) Премрежијата на едно судбоносно време за Македонија - политички статии, колумни и интервјуа за едно време и иднина – Монографија (трет дел). Other. Oliver Andonov, Skopje.

[thumbnail of treta kniga -kolumni B5 3.0. finalna so cip.pdf] Text
treta kniga -kolumni B5 3.0. finalna so cip.pdf

Download (1MB)

Abstract

Пристапувајќи кон третиот дел од монографијата - збирката колумни и политички статии со наслов „Премрежијата на едно историско време за Македонија“, потребно е да направиме една кратка ретроспектива на времето во кое настанаа двата претходни дела и да го појасниме контекстот во кој е настанат овој, трет дел.
Дилемата дали е потребна промена на парадигмата на разбирањето на македонската нација во современи услови и брзо вклучување во процесите кои следат или упорно опстојување на веќе историски можеби потрошената национална парадигма. Кон оваа дилема силно влијаеше организираниот криминал и корупција цврсто вгнездени во врвот на македонската политика, како и лошата економска состојба и оптеретеност на граѓаните. Секако, основното влијание на неспроведувањето на законите и не владеењето на правото во комбинација со корумпирани и компромитирани политички „лидерства“ во слаба држава само придонесоа кон нејасно движење на Македонија кон новата парадигма.
Токму затоа овој трет дел или трета монографија-збирка на колумни и политички статии, ја отсликува состојбата во фазата на хаосот во Македонија.

Item Type: Monograph (Other)
Subjects: Social Sciences > Political Science
Divisions: Military Academy
Depositing User: Oliver Andonov
Date Deposited: 30 Jan 2023 12:46
Last Modified: 30 Jan 2023 12:46
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/31045

Actions (login required)

View Item View Item