Третманот на математичката резерва во осигурувањето на животот како штедење

Fotov, Risto (1987) Третманот на математичката резерва во осигурувањето на животот како штедење. Практика - Списание за општествено - економски и правни прашања, 5 (2). pp. 127-132. ISSN 0352-2326

[thumbnail of praktika.pdf]
Preview
Text
praktika.pdf

Download (5MB) | Preview

Abstract

Осигурувањето на живот, за разлика од останатите видови осигурување, било да станува збор за лични или имотни, во премијата содржи, покрај компонентата - ризик смрт уште и штедна компонента. Имајќи предвид дека мешовитото осигурување на животот за случај на смрт или доживување е најчесто појавен облик во Југославија, со договорен ранг на траење што подразбира исплата на осигурена сума во секој случај било осигуреникот да го доживеал договорениот рок или да умре пред истекот на тој рок, штедната компонента овозможува исплата на договорената осигурена сума кога ќе истече договорениот рок (обично тој рок е 10 години, а ретко, тој рок е пократок или подолг). Со оглед на тоа што сите осигурувања (мешовити) на живот имаат различни почетоци, треба да се обезбеди (за секое осигурување од самиот почеток) штеден дел од премијата и да се резервира за идното плаќање, кое достасува при истекот на договорениот број на години и веднаш при смртта на осигуреникот пред истекот на договорениот рок.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Risto Fotov
Date Deposited: 05 Dec 2012 11:40
Last Modified: 19 Jun 2013 07:07
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3099

Actions (login required)

View Item View Item