По трагите на јапонското чудо

Fotov, Risto (1989) По трагите на јапонското чудо. Стопански весник (17). pp. 1-2.

[thumbnail of nova_makedonija.pdf]
Preview
Text
nova_makedonija.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во последниве две години, кога светското стопанство оствари рецесиони стапки на раст, Јужна Кореја, Тајвам, како и Сингапур и Хонг Конг регистрираа двоцифрени стапки на стопански раст. Со својот економски потенцијал, тие се наметнуваат како фактор кој не може да се потценува.Така, во изминативе повеќе од две и пол децении овие земји ја намалија разликата во националниот доход од жител, во однос на ОЕЦД. За мошне успешниот и стабилен економски развој на четирите "мали змејови" од Далечниот Исток зборува и податокот за висината на инфлационата стапка, која во 1987 година во Хонг Конг забележа ниво од само пет отсто, во споредба со трите проценти колку што изнесува просечната инфлациона стапка во развиените индустриски земји и 40 отсто во земјите во развој.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Risto Fotov
Date Deposited: 05 Dec 2012 10:33
Last Modified: 19 Jun 2013 07:07
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3076

Actions (login required)

View Item View Item