Запоставен инвестиционен потенцијал

Fotov, Risto (1994) Запоставен инвестиционен потенцијал. Економски магазин (36). pp. 16-17.

[thumbnail of ekonomski_magazin.pdf]
Preview
Text
ekonomski_magazin.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Земјите кои се зафатени со политичка и економска транзиција, меѓу кои се вбројува и нашата, се соочуваат со перманентно неповолни состојби. Во последните години, на примерот со нашата држава, забележлива е тенденција на опаѓање на реалниот општествен производ. Како да се стави крај на ваквите состојби и се обезбеди нужниот чекор на пресврт кон позитивни и динамични развојни остварувања? Тоа е прашање што го преокупира вниманието на општествената заедница. Нема сомнение дека е неопходно започнување на агресивен стопански развој. Внесувањето на националната економија во зоната на стопански развој подразбира поттикнување и заживување на инвестиционата активност. Тоа од своја страна бара критична маса на акумулација, која во нашата земја е најоскудниот ресурс. Постојат бројни начини на нејзино обезбедување и организирање било од домашни или од странски извори.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Risto Fotov
Date Deposited: 05 Dec 2012 10:32
Last Modified: 19 Jun 2013 07:05
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3071

Actions (login required)

View Item View Item