Нови стилови на вина од сортите Темјаника, Станушина и Смедеревка

Bogeva, Elena and Ailer, Štefan and Jakabová, Silvia and Dimovska, Violeta and Ivanova, Violeta (2022) Нови стилови на вина од сортите Темјаника, Станушина и Смедеревка. In: III Студентска конференција „Критични прашања во земјоделството и животната средина“, 11 Nov 2022, Stip, Republic of North Macedonia.

[thumbnail of Elena Bogeva-Prezentacija.pdf] Text
Elena Bogeva-Prezentacija.pdf

Download (2MB)
[thumbnail of Elena Bogeva et al.Book of abstracts.pdf] Text
Elena Bogeva et al.Book of abstracts.pdf

Download (1MB)
[thumbnail of Kniga na apstrakti_finalna.pdf] Text
Kniga na apstrakti_finalna.pdf

Download (833kB)

Abstract

На просторите на денешна Македонија има многу вековна традиција за производство на вино. Меденото вино претставува придизвик за нови модерни вински правци. Овa истражување се фокусира на примена на модерното производство на вино и развој на традиционални и нови стилови на вино, со користење на локални сорти грозје (Темјаника и Смедеревка) и автохтона сорта (Станушина) од Тиквешкото виногорје Македонија. За прв пат се произведува и проучува нов стил на вино, добиено со додавање на мед пред ферментација, со цел да се произведат нови карактеристични медени вина со поинтензивна арома, вкус и тело. Примарната проценка на хемискиот состав на произведените вина вклучува определување на општи параметри за квалитет на виното, анализа на полифеноли и антиоксиданти. Овој сеопфатен пристап овозможува да се проучи влијанието на новите процеси на производство на вино во споредба со традиционалните. Развојот на современата винификација со примена на нов стил на локаните сорти ќе придонесе за развој на винската економија и туризмот во земјата, а со тоа ќе се зголеми значењето и препознавањето на локалните македонски сорти.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Natural sciences > Chemical sciences
Agricultural Sciences > Other agricultural sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Violeta Ivanova Petropulos
Date Deposited: 15 Dec 2022 10:06
Last Modified: 15 Dec 2022 10:06
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/30680

Actions (login required)

View Item View Item