Алтернативата меѓу фиксните и флуктуирачките девизни курсеви и спогодбата во Јамајка

Fotov, Risto (1978) Алтернативата меѓу фиксните и флуктуирачките девизни курсеви и спогодбата во Јамајка. Стопански преглед (4-5). pp. 382-385.

[thumbnail of alternativata.pdf]
Preview
Text
alternativata.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Потребата од придавање на посебно значење на девизните курсеви произлегува од тоа што тие се и остануваат еден од централните проблеми на секоја национална економија, а во исто време, и на меѓународните економски и финансиски односи. Преку интервалутарните трансакции се врши редистрибуција на националниот и светскиот доход. Од фактот што настанува со дистрибуција на националниот и светски доход, произлегува и важноста на проблемот на девизните курсеви како цена на домашната, односно странската валута, а посебно во политиката на т.н. реален курс која води кон објективирање на финансиските параметри во вреднувањето на извозно - увозните супстрати.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Risto Fotov
Date Deposited: 05 Dec 2012 10:32
Last Modified: 19 Jun 2013 07:08
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3066

Actions (login required)

View Item View Item