Природата на акционерскиот капитал

Fotov, Risto (1994) Природата на акционерскиот капитал. Македонија весник на АДОР (24). pp. 16-18.

[thumbnail of alternativata.pdf]
Preview
Text
alternativata.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Акционерскиот капитал е капиталот на акционерските друштва, кој настанува со основањето на акционерските друштва преку емисија на акции. Сопствениците на акциите се инвеститори кои вложиле свои парични средства и на таа основа стекнуваат право на глас и да управуваат со акционерското друштво, односно право на дивиденда. Сопствениците на обичните акции се вистинските сопственици на фирмата (акционерското друштво) кои имаат право на балансот на приходире на фирмата по исплата на сите претходни долгувања.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Risto Fotov
Date Deposited: 05 Dec 2012 10:32
Last Modified: 19 Jun 2013 07:06
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3063

Actions (login required)

View Item View Item