Antonievski, Goran (2022) Гастрономијата како фактор за развојот на угостителството и туризмот во Република Северна Македонија. Doctoral thesis, Универзитет „Гоце Делчев“, Штип.
Text
Doktorski trud Goran Antonievski.pdf Download (12MB) |
Abstract
Во рамките на ова истражување главна цел е да се прикаже гастрономската култура и гастрономските навики на населението во Р.С.Македонија. Во истражувањето се вклучени потрошувачите кои имаат значаен придонес во подобрување на гастрономската понуда и застапеноста на регионалните продукти во понудата на угостителските објекти во регионите во Р.Северна Македонија.
Гастрономската понуда овозможува да се запознаеме со различните култури на народите и ни овозможува посета на угостителско - туристички објекти каде може да се вкуси храната препознатлива за одредена туристичка дестинација, запознавање на секундарните и примарни произведувачи на храна и пијалаци како и дегустирање и консумирање на нивните автентични јадења и пијалаци.
Ваквите гастрономски понуди дават значење на гастрономски, гурмански и готварски туризам преку кој туристите би можеле да се запознаат со автентичниот мирис и вкус на јадењата и пијалаците кои се приготвуваат во регионите, а исто така и со културата и обичаите на населението во регионите.
Во рамките на ова истражување главна цел е да го демонстрираме значењето на гастрономијата и моменталната гастрономска побарувачка и дефинирање на правците за развојот на гастрономската понуда во угостителските објекти.
Item Type: | Thesis (Doctoral) |
---|---|
Subjects: | Social Sciences > Economics and business |
Divisions: | Faculty of Tourism and Business Logistics |
Depositing User: | Dejan Metodijeski |
Date Deposited: | 29 Nov 2022 09:36 |
Last Modified: | 29 Nov 2022 09:36 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/30571 |
Actions (login required)
View Item |