Минерален состав и парагенетски односи во порфирското бакарно наоѓалиште Боров Дол

Serafimovski, Todor and Mitevski, Georgi (1992) Минерален состав и парагенетски односи во порфирското бакарно наоѓалиште Боров Дол. Geologica Macedonica (1). pp. 87-98. ISSN 0352-1206

[thumbnail of geologica_l.pdf]
Preview
Text
geologica_l.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

Спроведените современи лабораториски испитувања овозможија сестрано објаснување на постанокот на минералната еволуција во порфирското бакарно наоѓалиште Боров Дол, како и сукцесија ма издвојувањето на поедините минерални видови и минерални марагенези од хидротермалните рудоносни раствори. Посебна особеност покажуваат одделните генерации на пирит во поглед на зголемените содржини на арсен (и до 3.20% арсен As). Дефинираната минерална асоцијација во основа одговара на порфирските наоѓалишта на бакар, придружена со одредени специфичности.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Todor Serafimovski
Date Deposited: 05 Dec 2012 10:31
Last Modified: 19 Jun 2013 08:15
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3039

Actions (login required)

View Item View Item