Интрузивни карпи од терциерна старост од околината на Турско Рударе - Панталеј

Boev, Blazo and Serafimovski, Todor (1992) Интрузивни карпи од терциерна старост од околината на Турско Рударе - Панталеј. Geologica Macedonica (1). pp. 15-22. ISSN 0352-1206

[thumbnail of geologica_d.pdf]
Preview
Text
geologica_d.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Во овој труд се прикажани податоци од петролошките испитувања на интрузивните карпи од околината на Турко - Рударе - Пантелеј. Тука се тие претставени со едно интрузивно тело во основа изградено од кварцмонционит порфири и монцонити. Врз основа на застапеноста на микроелементите, елементите од групата на ретките земји, како и врз основа на односот изотопите на стонциумот, може да се заклучи дека овие карпи имаат заедничко потекло како и вулканските карпи од терзиерна старост, а кои во рамките на Кратовско - злетовската вулканска област се доста застапени.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blazo Boev
Date Deposited: 05 Dec 2012 10:31
Last Modified: 19 Jun 2013 07:02
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3038

Actions (login required)

View Item View Item