Асосијација на елементите во олово - цинковото наоѓалиште Голема Река (Рудници "Саса")

Aleksandrov, Marin and Serafimovski, Todor (1992) Асосијација на елементите во олово - цинковото наоѓалиште Голема Река (Рудници "Саса"). Geologica Macedonica (1). pp. 3-14. ISSN 0352 -1206

[thumbnail of geologica_1992_a.pdf]
Preview
Text
geologica_1992_a.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

Во трудов се прикажани резултати од најновите лаболаториски испитувања на мономинералните проби од галенити, сфалерити, халкопирити и пирити од наоѓалиптето Голема Река. Испитувања се извршени со инструментална неутрона активација и атомска апсорпција и добиените резултати се со задоволителна точност.
Оловно - цинковото наоѓалиште Голема Река влегува во составот на Осоговскиот руден реон, односно тоа е локализирано во јужните делови на рудното поле Саса. Првите посериозни подробни истражувања на овој рудоносен локалитет се започнати во текот на 1971 година и со променлив интензитет тие се вршени се до 1981 година, кога рудникот за прв пат е пуштен во пробна експлоатација.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Todor Serafimovski
Date Deposited: 05 Dec 2012 10:13
Last Modified: 07 Oct 2013 10:55
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3033

Actions (login required)

View Item View Item