Сребрените минерали од олово - цинковото наоѓалиште Саса, Источна Македонија

Aleksandrov, Marin and Mankov, S and Serafimovski, Todor (1990) Сребрените минерали од олово - цинковото наоѓалиште Саса, Источна Македонија. In: Книга 3 -Рудни наоѓалишта геохемија, металогенија и економска геологија. XII Конгрес на геолози на Југославија, Охрид, pp. 86-92.

[thumbnail of rudni_naogalista1990.pdf]
Preview
Text
rudni_naogalista1990.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Рудното наоѓалиште Саса се наоѓа во североисточниот дел на Осоговските планини на С.Р Македонија на 12км северно од Македонска Каменица. Од металогенетски аспект тоа представува дел од рудниот регион Саса - Тораница, која влегува во рамките на издвоената од Богоевски (1962,1962) рудна зона Бесна Кобила - Пехчево. Тој реон заедно со делот во кој се терциерните рудни наоѓалишта на Бугарската територија е дефинирана како Манков (М нков 1965, Манков 1974) како Руеднско рудно поле. Во регионален план наоѓалиштето Саса влегува во т.н. Српско - Македонска провинција (Јанкович 1967), во која се вклучени многубројни основно олово - цинкови наоѓалишта и рудни појави.

Item Type: Book Section
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Todor Serafimovski
Date Deposited: 05 Dec 2012 11:45
Last Modified: 19 Jun 2013 06:56
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3027

Actions (login required)

View Item View Item