Бизмутско - селенска минерализација во бакарното наоѓалиште Бучим - Радовиш

Serafimovski, Todor and Mankov, S and Cifliganec, Vančo (1990) Бизмутско - селенска минерализација во бакарното наоѓалиште Бучим - Радовиш. In: Книга 3 -Рудни наоѓалишта геохемија, металогенија и економска геологија. XII Конгрес на геолози на Југославија, Охрид, pp. 72-85.

[thumbnail of rudni_naogalista.pdf]
Preview
Text
rudni_naogalista.pdf

Download (5MB) | Preview

Abstract

Порфиското бакарно наоѓалиште Бучим му припаѓа на рудниот реон Бучим - Дамјан - Боров дол, кој како посебна металогенетска единица влегува во составот на металогенетската зона Лице - Халкидик. Ова наоѓалиште ги завзема северните денови од споменатиот руден реон, односно деловите кои престорно му припаѓаат на Српско-Македонскиот насив. Во геолошката градба на наоѓалштето Бучим учествуваат претежно гнајсеви, никашисти и амфиболити, кои во основа го чинат фундаментотна СММ. Во периодот на неогените тектоно - магнетски процеси овој фундамент бил пробиен со продуктите на неогениот магнатизам, кои н аденешниот ерозионен ниво се претставени со субвулканско - вулкански фазии на латити и андензите - латити во вид на дајкови и некови. Овие неогени магматски членови, покрај тоа што завземаат значајно место во геолошката градба на потесната околина на наоѓалиштето Бучин, тие имаат големо влијание и на просторниот распоред на бакарното оруднување во наоѓалиштето.

Item Type: Book Section
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Todor Serafimovski
Date Deposited: 05 Dec 2012 11:44
Last Modified: 19 Jun 2013 08:15
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/3020

Actions (login required)

View Item View Item