Минерални фази во предредуцираните пелети од металургискиот процес на Фенимак Кавадарци

Boev, Blazo and Lepitkova, Sonja (1994) Минерални фази во предредуцираните пелети од металургискиот процес на Фенимак Кавадарци. Зборник на трудови на Рударско-геолошкиот факултет (1). pp. 91-94.

[thumbnail of zbornik_na_trudovi_boev.pdf]
Preview
Text
zbornik_na_trudovi_boev.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Металургискиот комбинат за производство на Фенимакс се наоѓа во непосредна близина на Кавадарци и во него се преработуваат железно никлонските руди од рудното наоѓалиште Ржаново. Ова наоѓалиште се наоѓа на планината Кожув и геолошки гледано е сместено во западниот офиолитски појас на Вардарската зона. По својата генеза наоѓалиштето може да се сврсти со така наречените преталожени железно-никлоносни наоѓалишта генетски поврзани со процесите на латеризацијата. Геолошките односи, минералниот состав и генезата на наоѓалиштето за прв пат биле прикажани од страна на Т. Иванов (1959,1960). Минеролошкиот состав го опишуваат и Графенауер а Стрмоле(1966), З.Максимовиќ(1991) за прв па ги дава деталните состави на некои од минералните фази кои се носители на никел во ова наоѓалиште, а Б.Боев(1982) го одредил степенот на метаморфизмот на овие руди како и минералните асоцијации кои притоа се формираат.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: пелети, предредукција, фаза
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blazo Boev
Date Deposited: 04 Dec 2012 07:59
Last Modified: 19 Jun 2013 07:00
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2975

Actions (login required)

View Item View Item