Golakov, Kostadin and Metodijeski, Dejan (2022) Карактеристики на руската гастрономија. Зборник на трудови од Шестата Меѓународна научна конференција „ФИЛКО“ - филологија, култура и образование. ISSN ISBN 978-608-244-871-8
Text
18.pdf Download (3MB) |
Abstract
Гастрономијата претставува наука која е поврзана со различни аспекти на подготовката и консумирањето на храна, а на неа влијаат низа социјални, културни, општествени и економски фактори. Консумирањето на храна и пијалаци е составен дел од престојот на туристите и посетителите во дестинациите, а поради таа причина гастрономијата и туризмот се во директна и нераскинлива врска. Предмет на овој труд се карактеристиките на гастрономијата во Русија. Во трудот се дефинирани основните аспекти на гастрономијата. За потребите на трудот, употребена е методологија на истражување и секундарни извори на податоци преку консултирање на релевантна литература поврзана со руската гастрономија, како и интернет. Направена е анализа и преглед на историскиот развој на традиционалната руска кујна, а презентирани се и
позначајните гастрономски производи и јадења во Русија.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | Social Sciences > Other social sciences |
Divisions: | Faculty of Philology |
Depositing User: | Kostadin Golakov |
Date Deposited: | 04 May 2022 07:54 |
Last Modified: | 04 May 2022 07:54 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/29684 |
Actions (login required)
View Item |