Карактеристики на руската гастрономија

Golakov, Kostadin and Metodijeski, Dejan (2022) Карактеристики на руската гастрономија. Зборник на трудови од Шестата Меѓународна научна конференција „ФИЛКО“ - филологија, култура и образование. ISSN ISBN 978-608-244-871-8

[thumbnail of 18.pdf] Text
18.pdf

Download (3MB)

Abstract

Гастрономијата претставува наука која е поврзана со различни аспекти на подготовката и консумирањето на храна, а на неа влијаат низа социјални, културни, општествени и економски фактори. Консумирањето на храна и пијалаци е составен дел од престојот на туристите и посетителите во дестинациите, а поради таа причина гастрономијата и туризмот се во директна и нераскинлива врска. Предмет на овој труд се карактеристиките на гастрономијата во Русија. Во трудот се дефинирани основните аспекти на гастрономијата. За потребите на трудот, употребена е методологија на истражување и секундарни извори на податоци преку консултирање на релевантна литература поврзана со руската гастрономија, како и интернет. Направена е анализа и преглед на историскиот развој на традиционалната руска кујна, а презентирани се и
позначајните гастрономски производи и јадења во Русија.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Kostadin Golakov
Date Deposited: 04 May 2022 07:54
Last Modified: 04 May 2022 07:54
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/29684

Actions (login required)

View Item View Item