Минеролошки испитувања со ренгенска дифракција на материјали од металуршкиот објект, Фелимак - Кавадарци

Boev, Blazo and Lepitkova, Sonja (1993) Минеролошки испитувања со ренгенска дифракција на материјали од металуршкиот објект, Фелимак - Кавадарци. XXV Oktobarsko savetovanje. pp. 1-4.

[thumbnail of oktobarsko_savetovanje_boev2.pdf]
Preview
Text
oktobarsko_savetovanje_boev2.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Во овој труд се прикажани информациите кои се однесуваат на испитувањата на присуството на поедините минерали на метеријалите од погонот за пелетизација на металуршкиот комбинат Фенимак - Кавадарци.
Рудата во погонот за пелетизација на металуршкиот објект Фенимак-Кавадарци, доаѓа од наоѓалиштето Ржаново. Геолошките односи, минералниот состав и генезата на наоѓалиштето за прв пат биле прикажани од страна на Т.Ивановски (1920,1960). Минеролошкиот состав на наоѓалиштето исто така ги пишуваат и Графенауер и Стрмола (1966). З.Максимович (1981) ги дава деталните состави на главните инклоносни фази во наоѓалиштето, Б.Боев (1992) го одредува степенот на метаморфизмот на рудите и минералните асоцијации кои при тоа се формираат.
Погонот за пелетизација (окрупнување) е составен дел на металургискиот објект за производство на фероникел. Во овој погон се припрема материјалот кој потоа оди на делот за предредукција.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Blazo Boev
Date Deposited: 03 Dec 2012 13:45
Last Modified: 19 Jun 2013 07:00
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2940

Actions (login required)

View Item View Item