Морфоструктурни карактеристики на рудниот реон Кратово-Злетово

Serafimovski, Todor and Petrov, Gose (1990) Морфоструктурни карактеристики на рудниот реон Кратово-Злетово. Geologica Macedonica. ISSN O352-1206

[thumbnail of geologica_1991_f.pdf]
Preview
Text
geologica_1991_f.pdf

Download (5MB) | Preview

Abstract

Подрачјето што му припаѓа на Кратовско-Злетовската вулканска област, како тектоно-магматски доста активно во текот на алпската орогенеза, носи со себе низа специфичности во поглед на дисјунктивните структури и разновидноста на магматизмот, кој се манифестирал на простор од околу 1200км/2.
Со нашите истражувања и проучувања во рамките на Кратовско-Злетовската вулканска област е зафатен просторот од над 400км/2, претежно во нејзините источни делови, каде што се излеани главно најголемите маси на игнибрити и каде што, според досегашните сознанија, се наоѓаат најмаркантните вулкански форми во рамките на овој вулканоген простор. Извршената морфоструктурна анализа на спомнатиот простор е базирана врз користењето на сканограми со приближен размер 1:230 000, аероснимки со среден размер 1:30 000, геолошки карти 1:100 000 и 1:50 000, топографска основа од 1:50 000, како и теренските работи на одделните делови од наведениот простор.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Todor Serafimovski
Date Deposited: 03 Dec 2012 13:00
Last Modified: 07 Oct 2013 13:03
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2930

Actions (login required)

View Item View Item