Анализа на билансот на стостојба како основа за ефикасно деловно одлучување

Koleva, Blagica and Atanasova, Natalija (2021) Анализа на билансот на стостојба како основа за ефикасно деловно одлучување. Yearbook 2021, 22. ISSN 1857-7628

[thumbnail of 3.pdf] Text
3.pdf - Published Version

Download (666kB)

Abstract

Фокусот на овој труд е анализата на Билансот на состојба како основа за ефикасно деловно одлучување. Билансот на состојба е моментална слика на финансиската положба на некое
претпријатие на одреден ден. Овој извештајја покажува големината и структурата на средствата и изворите на финансирање. Билансот на состојба е исклучително важна финансиска основа при носење деловни одлуки и поради тоа, мора да дава веродостоен, објективен и сигурен преглед на
средствата, капиталот и обврските, промените во финансиската состојба и финансискиот резултат од работењето. Значењето на овој финансиски извештај е големо и во ефикасното менаџирање со компаниите.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Blagica Koleva
Date Deposited: 25 Jan 2022 08:38
Last Modified: 25 Jan 2022 08:38
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/29072

Actions (login required)

View Item View Item