Петролошки Карактеристики на Вулканските Карпи од Околината на Алшар

Boev, Blazo and Lepitkova, Sonja (1990) Петролошки Карактеристики на Вулканските Карпи од Околината на Алшар. Geologica Macedonica. pp. 15-30. ISSN 0352-1206

[thumbnail of geologica_1990.pdf]
Preview
Text
geologica_1990.pdf

Download (5MB) | Preview

Abstract

Вулканските карпи од околината на полуметаличкото наоѓалиште Алшар, претставуваат дел од вулканскиот комплекс на Кожув Планина, кој во основа е претставен со интермедијани докисели карпи. Вулканската активност на овој простор започнала во плиоцен, односно пред 5 до 6 милиони години и траела се до долен плеистоцен, односно до пред 1,8 милиони години.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blazo Boev
Date Deposited: 03 Dec 2012 11:47
Last Modified: 10 Jun 2013 09:45
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2880

Actions (login required)

View Item View Item