Анимацијата во средствата на туристичката пропаганда

Jakovlev, Zlatko (2006) Анимацијата во средствата на туристичката пропаганда. PhD thesis, Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола, Факултет за туризам и угостителство - Охрид.

This is the latest version of this item.

[thumbnail of Animacijatavosredstvatanaturistickatapropaganda RAB1.pdf] Text
Animacijatavosredstvatanaturistickatapropaganda RAB1.pdf

Download (18MB)
[thumbnail of Animacijata vo sredstvata na turistickata propaganda doktorat 1 Zlatko Jakovlev.pdf] Text
Animacijata vo sredstvata na turistickata propaganda doktorat 1 Zlatko Jakovlev.pdf

Download (215kB)

Abstract

Современите трендови во туризмот,ја наметнуваат потребата
од организирање на содржината на туристичкиот престој.
Минати се оние времиња кога осноните туристички услуги
сместувањето и исхраната, беа основни мотиви на туристичките
движења. Денес овие услуги се јавуваат како изведена потреба
при остварување на целта, а тоа е задоволување на потребите
на посетителите. Ова е причина повеќе туристичката понуда,
да вклучи содржини кои ќе бидат во функција на посетитлите.
Понудата има две основни цели: остварување профит и задоволување на потребите на посетителите. Меѓу овие две
цели постои комплементарност. Тоа значи дека степенот на
остварување на првата цел е во зависност од остварување на
втората. Колку е поголем степенот на респектирање на втората, толку ќе биде поголем степенот на реализирање на првата цел. Во тој контекст станува збор за анимацијата која
всушност е сoставен дел на туристичката понуда. Таа ја
збогатува туристичката понуда со најразновидни содржини
и ги мотивира посетителите на активен и посодржински престој. Сите напори за зголемување на туристичкиот промет
и проширување на економската корист од туризмот, ќе бидат
само толку делотворни колу што ќе бидат базирани врз
потребите, желбите,склоностите и навиките на посетителите.
Според тоа може да се истакне дека е големо значењето на
анимацијата за развој на туризмот.

Item Type: Thesis (PhD)
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Zlatko Jakovlev
Date Deposited: 27 Oct 2021 08:42
Last Modified: 27 Oct 2021 08:42
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/28651

Available Versions of this Item

Actions (login required)

View Item View Item